Aperçu de la médiathèque
A partir de cette page vous pouvez :
Retourner au premier écran avec les dernières notices... |
Résultat de la recherche
6 résultat(s) recherche sur le tag 'gıda'
trié(s) par (Pertinence décroissant(e), Titre croissant(e)) Affiner la recherche Générer le flux rss de la recherche
Partager le résultat de cette recherche
Gıdanın Geleceği in Popular Science, 66 (Ekim 2017)
[article]
Titre : Gıdanın Geleceği Type de document : texte imprimé Année de publication : 2017 Langues : Turc Tags : gıda tarım etik iklim GDO
in Popular Science > 66 (Ekim 2017)[article]Yalancı Şeker / Metin Başaranoğlu
Titre : Yalancı Şeker Type de document : texte imprimé Auteurs : Metin Başaranoğlu, Auteur Editeur : Alfa Année de publication : 2018 Importance : 217 p. Format : 21 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-605-171-629-9 Langues : Turc Tags : karaciğer fruktoz beslenme sağlık siroz kanser diyet tansiyon yağ risk metabolizma yaşam tarzı iklim biyolojik çeşitlilik gıda Index. décimale : 616 Maladies Résumé : Metin Başaranoğlu bu çok önemli çalışmasıyla aslında psikolojik, sosyolojik ve antropolojik nedenleri olan ve gelecek yüzyıllarda insanlığın çöküşünü başlatabilecek önemde bir hastalığı tanımlıyor ve gün yüzüne çıkarıyor.İhtiyacı olan enerjiden daha fazlasını tüketmek ve bu tüketimini insan doğasına uygun olmayan kaynaklardan sağlamak, insanlığı metabolik sendrom denen yeni bir olguyla karşı karşıya getirdi. Bel çevresi kalın, tansiyonu yüksek, kan yağları bozuk, kan şekeri yüksek kardiyometabolik riskleri yüksek olan bu insanlar sonuçta Başaranoğlu'nun tanımladığı Şişman Sirozu adayları oluyor.Biyolojik çeşitliliğin azalması, iklimin olumsuz değişikliği, nüfus artışı, adaletsiz paylaşım ve insan doğasına aykırı yaşam tarzları artık tüm dünyayı aynı derecede ilgilendirmektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) verilerine göre dünya üzerinde 300.000'e yakın yenilebilir bitki çeşidi bulunurken Amerikan Bitki Bilim Topluluğunun verilerine göre tüm dünyadaki gıda ihtiyacının yaklaşık %95'i yalnızca 30 kadar farklı bitki üründen elde edilmektedir.
Diğer yandan yaklaşık 1 milyar insan ihtiyacı olan enerjiyi temin edemediği için açlık çekerken ondan daha fazla insan şişmanlığın oluşturduğu hastalıklarla boğuşmaktadır. İşin ironik yanı ise yıllık üretilen 4 milyar ton gıdanın 1,3 milyar tonunun hiç tüketilmeden çöpe atılmasıdır.
Sınıf arkadaşım değerli bilim insanı Metin Başaranoğlu'nu bu önemli başarısı için kutluyor, insanlığın geleceğine olumlu katkılar yapmasını diliyorum.
Dr. Kerem Kınık
Kızılay Genel BaşkanıRéservation
Réserver ce document
Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 107084 616 BAŞ Livre Atrium 600 Techniques / Teknik Disponible 107082 616 BAŞ Livre Atrium 600 Techniques / Teknik Disponible 107083 616 BAŞ Livre Atrium 600 Techniques / Teknik Disponible 107085 616 BAŞ Livre Atrium 600 Techniques / Teknik Disponible Beslenme Yalanları ve Gerçek Bilim / Tim Spector
Titre : Beslenme Yalanları ve Gerçek Bilim Type de document : texte imprimé Auteurs : Tim Spector, Auteur ; Tuna Tezgel, Traducteur Editeur : The Kitap Importance : 396 p. Format : 21 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-605-67221-8-9 Prix : 35 TL Langues : Turc Langues originales : Anglais Tags : beslenme mikrobiyoloji diyet mikrop gıda Index. décimale : 613.2 Diététique : aliments et boissons. Valeur nutritive des aliments Résumé : Tim Spector, Londra'daki Kings College'da Genetik Epidemiyoloji Profesörüdür. Spector,Beslenme Yalanları ve Gerçek Bilim'de beslenme biçimleri üzerine doğru bilinen yanlışları düzeltmek için bilimsel verilere başvuruyor ve yerinde sorularla okuyucularını aydınlatmayı hedefliyor.
Ne yemeliyiz? Bu, hangi gıdaların vücutlarımız için en uygun olduğuna dair sonsuz miktarda bilgiye rağmen, bizi halen şaşırtabilen basit ve temek bir sorudur. Bilim adamları,diyetisyenler ve hatta hükümetler düzenli olarak egzersizin yararları kadar aşırı yağ ve şekertüketimi tehlikesi üzerine çok sayıda araştırma yayımlıyor ancak küresel obezite krizleri dahada kötüye gidiyor. Birçok diyet planı yalnızca kısa vadeli çözümler olarak kalmakta ve pek azstrateji herkes için geçerlidir. Aynı yemeği yiyenlerden biri kilo alırken diğeri neden kiloverir? Gerçeğin bir kısmı genetikte yatmaktadır, ancak bilim adamları, cevabın midelerimize verdiklerimizin yanı sıra, halihazırda bağırsaklarımızın içinde bulunan temel sindirim mikropları olduğunu söylemekte.
Kitap, bilimsel gelişmeler sayesinde ortaya çıkan gerçekleri ve mikrobiyolojinin gizli dünyasını keşfediyor ve yağ, kalori, vitamin ve besin maddeleri hakkındaki yaygın yanlış anlamaları açıklığa kavuşturuyor. Tim Spector, kişisel mikroplarımızı nelerin harekete geçirdiğini ve etkileşimlerini açıklayarak modern beslenmenin karmaşıklığını kavramamıza ve bedenlerimizde doğal dengeyi yeniden kazanmamıza yardımcı oluyor. Spector, en yeni keşifleri, aydınlatıcı bilim ve kendi vaka incelemelerini karıştırarak saçmalıklardan vazgeçip bunun yerine dengeli bir diyet, sağlıklı bir mide ve bakımlı bir vücut için çeşitliliği benimsememiz gerektiğini ortaya koyuyor.
Réservation
Réserver ce document
Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 107545 613.2 SPE Livre Atrium 600 Techniques / Teknik Disponible Bilim Tohumları / Lynas, Mark
Titre : Bilim Tohumları : GDOyu Nasıl Bu Kadar Yanlış Anladık? Titre original : Seeds of Science Type de document : texte imprimé Auteurs : Lynas, Mark, Auteur ; İlkem Topal, Traducteur Editeur : The Kitap Année de publication : 2021 Importance : 312 p. Format : 21 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-62578-16205-- Langues : Turc Langues originales : Anglais Tags : gıda teknoloji genetik mühendisliği Index. décimale : 660.65 Génie génétique Résumé : Gdo'ları Nasıl Bu Kadar Yanlış Anladık: "Bilim Tohumları" Raflarda Yerini Alıyor
GDO, günümüzün en korkutucu, şeytan sözcüklerinden biri haline geldi. Peki ama GDO denince ne anlıyoruz? GDO teknolojisini ne kadar iyi biliyoruz? Hakkında düşündüklerimizin ne kadarı gerçek ne kadarı yanlış yönlendirmelere dayanıyor? GDO teknolojisi gerçekten insanlığı ve dünyayı tehdit ediyor olabilir mi? Ya biri çıkıp her şeyi yanlış anladığımızı söyleseydi?
Gazeteci-yazar Mark Lynas, 90'lı yıllarda GDO karşıtı hareketin önde gelen isimlerindendi. Yıllar boyunca sürdürdüğü araştırmalar yirmi yıl sonra onu GDO karşıtı hareketin diğer tarafına taşıdı. Peki bu değişimin sebebi neydi?
Bu kitap, GDO konusunu kapsamlı şekilde ele alırken genetik mühendisliği ürünü gıdaların yararları ve potansiyel tehlikeleri hakkında da derin bir analiz sunuyor. Uzun yıllara yayılmış derin bir araştırmaya dayanan Bilim Tohumları, GDO'ya hem karşıt hem yandaş insanların gözünden bakarken Mark Lynas'ın geçirdiği dönüşümün hikâyesini de ele alıyor ve kaçınılmaz soruyu soruyor: GDO'ları nasıl bu kadar yanlış anladık?Réservation
Réserver ce document
Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 107702 660.65 LYN Livre Atrium 600 Techniques / Teknik Disponible Hazır Alma Kendin Yap / Hülya Erol
Titre : Hazır Alma Kendin Yap Type de document : texte imprimé Auteurs : Hülya Erol, Auteur Editeur : Hayykitap Année de publication : 2014 Importance : 291 p. Format : 23 cm ISBN/ISSN/EAN : 978-605-5181-70-3 Prix : 24 TL Langues : Turc Tags : tarif gıda beslenme halk mutfağı sağlık Index. décimale : Résumé : Çok değil, bundan 50 sene kadar önce tüm gıdalar mevsiminde taze olarak tüketilir, kışlık gıdalarsa yaz mevsiminin sonunda hazırlanıp kilerde saklanırdı. Bu hazırlıklar sırasında komşular birbirine yardım eder; imece usulü herkesin tarhanası, salçası, yufkası, eriştesi, turşusu tamamlanırdı. 40 seneyi aşkın bir süredir halk mutfağımız ve yemek kültürümüz üzerine araştırma yapan Hülya Erol engin birikimini, anneanneden miras tariflerini, komşu teyzelerin mutfak sırlarını, köylerimizin usullerini paylaşıyor. Réservation
Réserver ce document
Exemplaires
Code-barres Cote Support Localisation Section Disponibilité 104724 641.4 ERO Livre Atrium TR 600 Techniques / Teknik Disponible Zeytin ağacı in Magma, 59 (Nisan 2022)
Permalink